Mit gondolsz az eutanáziáról?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

arnyeknelkul2017. december 12. 19:31

Nekem a kutyám eutanáziája volt az első és az utolsó élőlény akitől meg kellett válnom, ezek után, hogy Ő elkötelezte magát nekem, nem tudom szerintetek lehet másik kutyám? Azt hiszem nem engedte meg!

leguan2017. október 20. 18:53

amíg nem teszik kötelezővé addig nem zavar

arnyeknelkul2017. május 26. 07:40

@nessuno: Szia itt vagy még? Fórumozzunk...ez a téma engem nagyon érdekel, mert nem hiszem, hogy az eutanáziát be kellene tartani...mert a betegségek lehetnek, olyan élet kompetenciája, hogy azzal nem segítek, ha a karomban hal meg, az egyetlen partnerem, vagy rokonom...mert ha már maga a tehetetlen ember nem megy a másvilágra, akkor - Ki nekem a pápa, hogy a halál hírét elkerüljem...! Félek, a haláltól, megváltás a szenvedés a mai világban, mert a tűzben edzett lány vagyok...készséges és változó, életvidám

nessuno2015. december 27. 02:28

@arnyeknelkul: Ferenc pápa -- az Egyház nevében -- továbbra is elítéli az ún. "eutanáziát". Ennek így kell lennie.

Long_Johanny2015. december 26. 18:39

A keresztény vallásban ott az ötödik parancsolat, mely kifejezetten tiltja az emberölést.
Én úgy gondolom, hogy az emberi élet értékének akkor sincs kisebb értéke, amikor az a végéhez közeledik, vagy gyógyíthatatlan, fájdalmas betegség gyötri.
Véleményem szerint a súlyos beteg, haldokló, szenvedő ember megpróbáltatásait lehetőségeink szerint csökkenteni kell. Mindent el kell követni, hogy minél kevesebbet szenvedjenek, de megölni még saját kérésükre sem szabad.

arnyeknelkul2015. december 26. 06:58

A pápa engedélye, szól az eutanáziáról: úgy tudom!

gersti2015. augusztus 30. 15:11

@abrakadabra: Szerintem a kereskedés-kereskedelem kérdése nem függ össze az eutanáziával.Bizonyos állatok kereskedelme,szállítása,vadászata is büntetendő cselekedet.A többivel egyetértek.

abrakadabra2015. augusztus 27. 14:58

Érdekes téma. De semmiképp nem hasonlíthatjuk az embereket az állatokhoz...ember kiskereskedések még nincsenek...egyelőre...Magyarországon. Az emberkereskedelem büntetendő, míg az állatokat adják-veszik....
Ha a haldokló saját kérése és bizonyítható az épelméjűsége, joga van az embert megillető, méltó befejezéshez. Ezt mondom mentős orvosként.

gersti2015. augusztus 18. 11:18

Gondolat Nikodém Vandátől,amellyel egyetértek:"Ha az állatok esetében az a humánus,ha elaltatják,amikor nagyon szenved,akkor az emberek esetében miért bűn az eutanázia?"

gersti2015. augusztus 11. 20:18

@arnyeknelkul: Értem,illetve megpróbálom megérteni.Sajnálom,hogy beteg vagy.Örülök,hogy bekapcsolódtál az eszmecserébe.A betegségedről nincs információm.Nagyon nehéz reagálni arra,amit megosztottál velünk.Mert erre a helyzetre nincsenek szavak.legalábbis én nem találok.

arnyeknelkul2015. augusztus 10. 20:51

Gondolkodom, hogyan fogalmazzak...társas magány?
Két szülő, élet nélkül, barátok és egymás társasága nélkül.
Rákban szenvedő gyermek, habár ott vannak a rokonai, mégis fel kell fognia, hogy meg fog halni, nem is élt!
Vagy akár a felnőtt, mindent megtesz, hogy ne fájjon neki, még a drogokhoz is hozzá nyúl, mint én. Kialakul egy függés, nincs mindig kiút, csak ha van hozzá jó mankód. Betegségeket vonz, mint a csontvelőgyulladás és végül pedig a vérszegénység, amit vele kaphatsz...vagy ez alap betegségem nem tudom...

Minden esetre januárban a hemoglobin szintem a maximumot verdeste, és eosinophiliám (van) ritka leukémia.

Hogy ne fájjon, mégis inkább itthon remélek, és nem nyúlok újra kábítószerekhez, mert senkinek sem használ, de még nekem sem árt...érti ezt, ezeket valaki?

gersti2015. augusztus 9. 23:22

@arnyeknelkul: Hogy érted azt,hogy mi van a rákban szenvedőkkel?Hogy érted,hogy készen kapja az egyedüllétet?Sokat kell tenni azért,hogy egyedül legyünk?Ez mit jelent? Sok mindent homályosan fogalmazol.Így nem tudok érdemben válaszolni,véleményezni.

arnyeknelkul2015. augusztus 9. 20:35

Nem rég olvastam, hogy itthon is engedélyezik, de nem azt a formáját...szóval nem az eutanázia kapcsán, hanem egy kérdőívvel kapcsolatban találtam. Ha valaki végrendelet ír, ennek kapcsán, akkor az orvos segíthet abban, hogy ha nem képes már az élet funkcióira a szervezete, akkor leállítják a gépekről...(ezért ír vki végrendelet stb.)

De a saját véleményem, az hogy a betegnek küzdenie kell, mert nem reménykedhet egy ember a halálban, mert a "halál az élet hiánya". Persze öngyilkosok és gyilkosok magukat nem tartják betegnek, de mi van a rákban szenvedőkkel, akik mindent megpróbálnak és terápiákra járnak. Mi van velünk, akik mindenre szedjük a gyógyszereket?

Ha belegondolsz, bevesszük az antibébi tablettát, hogy ne adjunk életet. Ez a jövő, ha egyedül szeretnénk lenni, azért is sokat kell bizony tenni...de van aki készen kapja az egyedüllétet, sőt a család, aki ellátja neveli, hagyja teljes magányában...mi a vélemény?

gersti2015. augusztus 4. 08:47

@Aliiice: Természetesen szükséges hozzá a beteg hozzájárulása.Ateista vagyok.Szerintem Isten nem létezik.Ha mégis,.miért hagyja,hogy kisgyermekek szenvedésekkel jussanak el a halálig?Az önzés egyáltalán nem jellemző rám.Kategorikusan fogalmazok,ezt elismerem.Valószínűleg életélményeim miatt nem utasítom el az eutanáziát.Természetesen mindenki azt gondol róla,amit akar.Megfelelően szabályozott keretek között híve vagyok.

nessuno2015. augusztus 3. 22:50

Aliiice bölcsen szólt.

nessuno2015. augusztus 3. 22:44

Azok a kicsi gyerekek ott a klinikán mind élni akartak. Egy se mondta, hogy meg akar halni. Még akkor is, mikor már tudták ők is, hogy menniük kell. Sokszor ők vígasztalták a szüleiket, miközben szenvedtek, haldokoltak.
Miként is van akkor ez? Nekik nem jár a "kegyes halál", csak a döntőképes felnőtteknek? Ha igen, akkor mondja ki rájuk a szülő az ítéletet, vagy netán egy orvosbizottság? Aztán tudta nélkül "altassák el", mint egy kutyát?
Hitem, minden összegyűjtött szerény tudásom, ill. élettapasztalatom alapján mondom: az ugynevezett eutanázia nem más, mint intézményesített emberölés. Ha valaki önmaga a halálba menekülés útját választja, az a saját felelőssége. De soha, soha nem szabad elfogadottá és hivatalossá tenni a betegek halálba "segítését"! Mert az nem csupán vallási természetű bűn, hanem profán és humán erkölcsi értelemben is teljes mértékben az élet sérthetetlenségét semmibe vevő, züllött álláspont.

Aliiice2015. augusztus 3. 20:07

@gersti: Döntés? Ugyan, ki döntése? Egy haldoklóé, vagy az enyém, mert nekem kényelmetlen végignézni? Honnan a bátorság, ki mer jogot formálni arra, hogy egy másik ember életéről vagy haláláról döntsön. A sajátjáról igen. Dönthet...bár, ha vallásos, még arról sem...születésről, halálról Isten dönt...

gersti2015. augusztus 3. 18:14

@Aliiice: Evidens,amit írtál.Viszont az is döntés,hogy hagyjuk szenvedni.

@Cazoo_Brass: Nézd meg és mondd el a véleményed!

Cazoo_Brass2015. augusztus 3. 16:38

@gersti: Bocsi, mindig cserélem a két szinészt valamiért. A kövi letöltendő film a Marvin szobája lesz.  :)

@Aliiice: Igazán én sem értek egyet abban , hogy más döntsön. De itt már inkább arról van szó a beszélgetéseinkben , hogy ha a "beteg" kívánja úgy, segíthetünk-e neki ebbéli szándékában.

@nessuno: Jogos a felvetésed. Egy gyerek nem képes eldönteni teljesértékűen , igazán fel sem fogja még az élet vagy halál értelmét.
Az ő esetük speciális. Abban a helyzetben szerintem is jobb talán bízni a csodában, s hagyni a természetnek dönteni.

Aliiice2015. augusztus 3. 16:30

Nem hiszek abban, hogy ember dönthet másik ember életéről-haláláról.