Mit gondolsz az eutanáziáról?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

obsitos352020. szeptember 29. 19:20

Bár tiltva van, azért olykor alkalmazzák az orvosok.
Láttam erre példát családon belül

obsitos352020. szeptember 29. 19:18

humánus megoldás

Kiselm2018. április 6. 08:21

@Anat: Szerintem ez nem ilyen egyszerű kérdés, a "ne árts" sokféleképpen értelmezhető. Aki eutanáziát szeretne, az úgy gondolja, hogy számára rosszabb szenvedni, mint gyorsan véget vetni a szenvedésnek - az ő nézőpontjából az az ártalmas, ha további szenvedésnek van kitéve, és ha segíti az orvos, az ilyen módon nem megy szembe az esküjével. Az "ártalom" nem egy objektív, céloktól független fogalom.

Törölt tag2018. április 1. 05:18

Törölt hozzászólás.

Kiselm2018. március 27. 09:31

Senkinek nincs ("nem kellene, hogy legyen") joga beleszólni, hogy ki mikor hal meg önszántából.

nessuno2018. március 12. 00:57

@arnyeknelkul: Az élet megy tovább. Szükséged van egy másik kutyára, s neki is rád (ha tudsz és akarsz róla gondoskodni).

arnyeknelkul2017. december 12. 19:31

Nekem a kutyám eutanáziája volt az első és az utolsó élőlény akitől meg kellett válnom, ezek után, hogy Ő elkötelezte magát nekem, nem tudom szerintetek lehet másik kutyám? Azt hiszem nem engedte meg!

leguan2017. október 20. 18:53

amíg nem teszik kötelezővé addig nem zavar

arnyeknelkul2017. május 26. 07:40

@nessuno: Szia itt vagy még? Fórumozzunk...ez a téma engem nagyon érdekel, mert nem hiszem, hogy az eutanáziát be kellene tartani...mert a betegségek lehetnek, olyan élet kompetenciája, hogy azzal nem segítek, ha a karomban hal meg, az egyetlen partnerem, vagy rokonom...mert ha már maga a tehetetlen ember nem megy a másvilágra, akkor - Ki nekem a pápa, hogy a halál hírét elkerüljem...! Félek, a haláltól, megváltás a szenvedés a mai világban, mert a tűzben edzett lány vagyok...készséges és változó, életvidám

nessuno2015. december 27. 02:28

@arnyeknelkul: Ferenc pápa -- az Egyház nevében -- továbbra is elítéli az ún. "eutanáziát". Ennek így kell lennie.

Long_Johanny2015. december 26. 18:39

A keresztény vallásban ott az ötödik parancsolat, mely kifejezetten tiltja az emberölést.
Én úgy gondolom, hogy az emberi élet értékének akkor sincs kisebb értéke, amikor az a végéhez közeledik, vagy gyógyíthatatlan, fájdalmas betegség gyötri.
Véleményem szerint a súlyos beteg, haldokló, szenvedő ember megpróbáltatásait lehetőségeink szerint csökkenteni kell. Mindent el kell követni, hogy minél kevesebbet szenvedjenek, de megölni még saját kérésükre sem szabad.

arnyeknelkul2015. december 26. 06:58

A pápa engedélye, szól az eutanáziáról: úgy tudom!

gersti2015. augusztus 30. 15:11

@abrakadabra: Szerintem a kereskedés-kereskedelem kérdése nem függ össze az eutanáziával.Bizonyos állatok kereskedelme,szállítása,vadászata is büntetendő cselekedet.A többivel egyetértek.

abrakadabra2015. augusztus 27. 14:58

Érdekes téma. De semmiképp nem hasonlíthatjuk az embereket az állatokhoz...ember kiskereskedések még nincsenek...egyelőre...Magyarországon. Az emberkereskedelem büntetendő, míg az állatokat adják-veszik....
Ha a haldokló saját kérése és bizonyítható az épelméjűsége, joga van az embert megillető, méltó befejezéshez. Ezt mondom mentős orvosként.

gersti2015. augusztus 18. 11:18

Gondolat Nikodém Vandátől,amellyel egyetértek:"Ha az állatok esetében az a humánus,ha elaltatják,amikor nagyon szenved,akkor az emberek esetében miért bűn az eutanázia?"

gersti2015. augusztus 11. 20:18

@arnyeknelkul: Értem,illetve megpróbálom megérteni.Sajnálom,hogy beteg vagy.Örülök,hogy bekapcsolódtál az eszmecserébe.A betegségedről nincs információm.Nagyon nehéz reagálni arra,amit megosztottál velünk.Mert erre a helyzetre nincsenek szavak.legalábbis én nem találok.

arnyeknelkul2015. augusztus 10. 20:51

Gondolkodom, hogyan fogalmazzak...társas magány?
Két szülő, élet nélkül, barátok és egymás társasága nélkül.
Rákban szenvedő gyermek, habár ott vannak a rokonai, mégis fel kell fognia, hogy meg fog halni, nem is élt!
Vagy akár a felnőtt, mindent megtesz, hogy ne fájjon neki, még a drogokhoz is hozzá nyúl, mint én. Kialakul egy függés, nincs mindig kiút, csak ha van hozzá jó mankód. Betegségeket vonz, mint a csontvelőgyulladás és végül pedig a vérszegénység, amit vele kaphatsz...vagy ez alap betegségem nem tudom...

Minden esetre januárban a hemoglobin szintem a maximumot verdeste, és eosinophiliám (van) ritka leukémia.

Hogy ne fájjon, mégis inkább itthon remélek, és nem nyúlok újra kábítószerekhez, mert senkinek sem használ, de még nekem sem árt...érti ezt, ezeket valaki?

gersti2015. augusztus 9. 23:22

@arnyeknelkul: Hogy érted azt,hogy mi van a rákban szenvedőkkel?Hogy érted,hogy készen kapja az egyedüllétet?Sokat kell tenni azért,hogy egyedül legyünk?Ez mit jelent? Sok mindent homályosan fogalmazol.Így nem tudok érdemben válaszolni,véleményezni.

arnyeknelkul2015. augusztus 9. 20:35

Nem rég olvastam, hogy itthon is engedélyezik, de nem azt a formáját...szóval nem az eutanázia kapcsán, hanem egy kérdőívvel kapcsolatban találtam. Ha valaki végrendelet ír, ennek kapcsán, akkor az orvos segíthet abban, hogy ha nem képes már az élet funkcióira a szervezete, akkor leállítják a gépekről...(ezért ír vki végrendelet stb.)

De a saját véleményem, az hogy a betegnek küzdenie kell, mert nem reménykedhet egy ember a halálban, mert a "halál az élet hiánya". Persze öngyilkosok és gyilkosok magukat nem tartják betegnek, de mi van a rákban szenvedőkkel, akik mindent megpróbálnak és terápiákra járnak. Mi van velünk, akik mindenre szedjük a gyógyszereket?

Ha belegondolsz, bevesszük az antibébi tablettát, hogy ne adjunk életet. Ez a jövő, ha egyedül szeretnénk lenni, azért is sokat kell bizony tenni...de van aki készen kapja az egyedüllétet, sőt a család, aki ellátja neveli, hagyja teljes magányában...mi a vélemény?

gersti2015. augusztus 4. 08:47

@Aliiice: Természetesen szükséges hozzá a beteg hozzájárulása.Ateista vagyok.Szerintem Isten nem létezik.Ha mégis,.miért hagyja,hogy kisgyermekek szenvedésekkel jussanak el a halálig?Az önzés egyáltalán nem jellemző rám.Kategorikusan fogalmazok,ezt elismerem.Valószínűleg életélményeim miatt nem utasítom el az eutanáziát.Természetesen mindenki azt gondol róla,amit akar.Megfelelően szabályozott keretek között híve vagyok.