Miben rejlik J. K. Rowling varázsa?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Szimonetta922009. február 15. 10:09

Szerintem a attól függ hogy mit értesz meg a Harry Potterből.Van akinek csak mese,van akit szórakoztat.De ha jobban belegondoltok nagyon sok mindent lehet tanulni belőle.Én személy szerint többet tanultam és értettem meg belőle mint bármelyik másik könyvből pedig olvastam párat...És lehet hogy furcsa sokaknak,de szerintem tartalmaz történelmi utalásokat.

Voldemort2009. február 14. 10:12

Így meg még szebb  :)

brtjdt2009. február 14. 02:29

Íme az emlegetett idézet:
A való világ s a művek világa közt
ott hever minden veszteségem.
Lászlóffy Aladár

Voldemort2009. február 13. 18:12

Ha nem is ez a pontos idézet akkor is szép  :D

brtjdt2009. február 13. 17:21

Én is szívesen vennék könyvajánlásokat. Annyi jó könyv van, és én csak a töredékéről hallottam, és annak az ezredét olvastam.  :) Létezik valahol egy idézet, kb így hangzik: A könyvek világa és a valós világ között ott hever minden veszteségem. Majd utánajárok, ki hagyta örökül, és akkor megjegyzem végre pontosan.

Voldemort2009. február 13. 15:15

KÖszönöm az ajánlásod  :) Majd ha végzek azokkal a könvekkel amik jelen pillanatban nálam vannak, akkor utánnajárok  :) Szeretem azokat a könyveket, amelyek az erkölcsökkel, az emberek viselkedéséval foglalkoznak  :)

brtjdt2009. február 13. 10:29

zsuka95! Kortárs írókról beszélve a jelen kor irodalmának aktív szereplőire gondolok, így például Janikovszky Évára is, Lázár Ervinre, vagy a Voldemort által említett Lőrincz L. Lászlóra. Persze sokkal többek alkotják a kortárs írói kört, de én őket szoktam venni az órákon. Ha jól értelmeztem a soraid, a Harry Potter a kötelezők listáján van, míg a magyar irodalom jelene csak az ajánlottak között?
Voldemort! Mi szemináriumi keretek között dolgoztuk fel Spirót, valamint Sánta Ferenc Ötödik pecsétjét. Mind a két mű az erkölcs témáját feszegeti. Az utóbbi 44-ben játszódik, a nyilas terror idején. Ha Spiró tetszett, talán szívesen olvasnád Sánta művét is, bár a stílus lényegesen különbözik.

Voldemort2009. február 13. 06:05

Hát igen. Spiró és a sok b..... Igen eleinte zavart, de maga a történet eltekintve ezektől a szavaktól annyira igaz a mai világra, nem azért olvastam el mert ''olyan nagyon szeretem, és hogy annyira közel állna hozzám'' de megtetszett azért mert azt mutatja milyen a mai világ. Mikor az első pár lapot elolvastam, arra gondoltam, hogy én ott hagyom abba, de azt mondták (osztályfőnököm) hogy érdemes elolvasni. ÉS igaza volt  :) MOst sem ez a kedvencem, és szerintem nem is lesz soha, de igaz  :)

Na ezt hosszan írtam egy kicsit le  :) Talán érthető volt... Bár megesik hogy nem  XD

zsuka952009. február 12. 21:42

Igazából nem tudom pontosan, hogy amikor kérdezed(brtjdt), mit gondolsz kortársnak? 10-20 év? Mert ha kb így, akkor nem tudok mondani olyan művet, amit kellett volna vennünk. Az egy más kérdés, hogy nekünk nyárra vannak kötlező olvasmányok és ajánlott olvasmányok. Nos, az ajánlott olvasmányok listáján lehet, hogy van kortárs magyar irodalom, de annyi ajánlott olvasmány van, hogy nem hinném, hogy pont azt választom ki. De ha Janikovszky Évára vagy effélékre gondolsz, akkor mondhatjuk, hogy valamennyire vettünk ilyesmiket.

brtjdt2009. február 12. 20:37

Spiró esetében téged nem zavar, hogy túl sokszor szerepel a b---- meg kifejezés?

Voldemort2009. február 12. 15:11

Én oslvasok kortárs magyar műveket, de azok többnyire drámák, mint pl.: Spiró György Csirkefej, vagy Sütő András művei. A kortárs mai verseket, nem nagyon, mert amiket eddig kézbe vettem nem tetszettek, de nyitott vagyok rájuk  :) Kortárs magyar regények közül (én legalább is kortársnak tekintem) Lőrincz L. Lászlót olvasok, bár van akinek Lelie L. Lawrence néven ismerős  :) Őt imádom  :) Megunhatatlan :)Inkább a kortárs világ irodalom, ami szóba jön nálam, azok közül is a krimik, a misztikus történetek, és thrillerek  :)

brtjdt2009. február 12. 09:10

Voldemort! Valóban fontos az a meglátásod, hogy amikor egy műről tanulunk, valójában egy korról tanulunk. De vannak magyar kortárs irodalmak, amelyekkel kapcsolatban a mai korról értekezünk. Abban viszont teljesen igazat adok Neked, hogy 100-200 év múlva már a mi korunkról tanulva aktív része lesz a tanmenetnek a HP, mert úgy tűnik,a 21. század elején ez a meghatározó ifjúsági irodalom.
Hozzád és zsuka95-höz is szól kérdésem: ismertek kortárs magyar ifjúsági irodalmat?
Zsuka95! A HP mellett el kellett olvasnatok kortárs magyar művet is?
Vagy ha mai keletkezésű mű, akkor csak a Harry Potter jöhet szóba?

zsuka952009. február 11. 18:24

Nos, annyit azért mondanék, hogy az én osztályom nem a hagyomásnyos módon tanul, hanem pár éve vezették be a ''kompetencia alapú oktatás''-t, és hát az sok mindenben különbözik, például abban is, hogy nincs külön nyelvtanunk és irodalmunk, csak egy fajta óra, és van olyan időszak, amikor csak nyelvtanozunk, aztán egy szakasz, amikor meg irodalmozunk. (ez nekem se, tetszik, de így van) És ebből kifolyólag néhány dolgot máshogy tanulunk meg, mint mások. És talán ezért is kellett olvasni HP-t. Egyébként nekem mindig vannak ellenérveim. Amúgy meg mi is vettük az Egri csillagokat, csak pluszban még HP-t is, de Moliere-t is kellett olvasnunk, ezek a dolgok nem nagyon maradnak el. Szomorúan tapasztaltam az osztályomban, hogy vannak olyan emberek, akik nem kíváncsiak egy-egy könyvre(mondjuk a Szent Péter esernyőjét megértem :s), és nem érdeklik őket az egyes irodalmi alkotások. Teljesen közön(vagy m-mel?)bösek ezekkel. És én ezt sosem tudom megérteni. Mert ha látta a könyvből készült filmet, és nem akarja elolvasna, az még elmegy, de ha semmit nem tud valamiről, csak nem érdekli, én arra mindig azt mondom(magamban), hogy valami hiányzik az antiolvasóból. Mert amit még nem ismerünk, azt nem ítélhetjük el(sajnos néha szoktam pedig). És így van ez a HP-val is, mert sokan azt mondják, hogy láttak részletet a filmből, meg tudják, hogy milyen az, de mégsem. Miután elolvassák, teljesen máshogy viszonyulnak hozzá.

Voldemort2009. február 11. 16:48

Én 17 éves vagyok, és szakkörön mondjuk szívesen beszélgetnék ilyen mai regényekről és a kortárs irodalomról. Szerencsére a magyar tanárommal tudunk ilyenről beszélni, de az órakeretek ezt nem nagyon endegik. Sok mindent megváltozott bennem a Harry Potter elolvasása után, 10 évesen (mikor olvastam) akkor jöttem rá, hogy jé, tényleg milyen fontosak a barátok, hogy tegyünk meg mindent, amit megtudunk, és hát nem is tudom, gondoljunk csak bele, hogy a magyar tantervben a Harry Potter szerepelne, így visszagondolva sem tudnám elképzelni, hogy Arany János helyett ezt tanultuk volna, persze megvan a maga története, de mikor tanultunk egy művet általánosban, azzal együtt megtanultuk az írő, költő életét, a társadalmi hátterét, és rengeteg tényezőt ami befolyásolta a mű keletkezésést, most ha HArry Pottert tanulnánk, ezzel kapcsolatban mit tudnának nekünk tanítani, mikor ebben a világban élünk? Lehet hogy 100-200 év múlva ennek a regénynek a segítségével mutatják be ennek a kornak, korszaknak az irodalmát. De az majd akkor lesz  :)

brtjdt2009. február 11. 16:39

Voldemort! Igen, én is amellett kardoskodom évek óta, hogy ne változtassuk meg a kötelezők listáját, de sok kollega azzal érvel, hogy legalább van valós olvasmányélményük. Ez is igaz, ezért próbálom minden lehetséges fórumon megvitatni ezt a kérdést. Sajnos azt látom, hiába az olvasmányélmény, cseppet sem aktívabbak az órán. Azért feszegetem itt is ezt a kérdést, mert az, aki ide regisztrálja magát, az tényleg szereti a könyveket forgatni. Több olyan diák kellene, mint zsuka95. Nagyon megörültem, amikor ő is megszólalt ebben a témában, és ezúton üzenem: ha van még a tarsolyodban érv és ellenérv a Harry Potterrel kapcsolatban, szeretettel várom, és biztosan hasznosítani is tudnám.
Annyit még megjegyeznék a kötelező kontra HP témában: soha nem zárkóztam el a könyvsorozat tanórán kívüli, szakkörben végzett feldolgozásától, de erre még nem jelentkezett igény. Ez mit mond számotokra?

Voldemort2009. február 11. 15:51

Én is brtjdt véleményét osztom, pedig tényleg szeretem a Harry Potter világát, azért írom le ezt ilyen sokszor, mert ezek után, hogy nem tartom jó ötletnek hogy kötelezőként olvassák nehéz elhinni, hogy szeretem. De ha egy általános iskolást tanítanak, akkor előbb a magyar irodalomból kellenne (szerintem) kötelező olvasmányokat feladni, mert mégis csak magyar. Velem is a Harry Potter szerettette meg az olvasást, de arra rá kellett vennem magam hogy egyáltalán ezt is elolvassam. Na mindegy, maradok amellett, hogy a János Vitéz, Gárdonyi (pedig nem szerettem az Egri csillagokat) Toldi, és a többi MAGYAR regény valő általános iskolába, később jöhetnek a külföldiek, és itt is a klasszikusokra gondolok(Shakespeare, Molier, és még sokan mások  :)

brtjdt2009. február 10. 21:41

Szia zsuka95!
Igen, olvastam a Harry Pottert, elismerem, eleinte kényszerből, mert észre kellett vennem, hogy a diákok erről beszélnek, ezt hajlandóak kézbe venni. Tehát ''igazodtam''. Azt is elismerem, hogy a további részek olvasását már a saját érdeklődésem diktálta. De nem tudom klasszikusnak tekinteni, csupán szórakoztató irodalomnak. A jellegzetes vonások, amelyeket említettél, minden regényben megtalálhatóak, különben nem is lenne cselekménye, nem lennének megoldást igénylő konfliktusok. Te is írtad: ''ugyanúgy''. Tehát a varázsa az, hogy ''csak egy elvarázsolt történet köré szövődött'', és az, hogy ''mai'' könyv. Ugyanakkor szerinted is divat.
Elképzelhetőnek tartod, hogy modjuk száz év múlva is érdekelni fogja a diákokat?
Van még egy kérdésem, amit segíthetnél megválaszolni: mit lehet kezdeni a köztes résszel, hogyan lehet őket olvasásra szoktatni?

zsuka952009. február 10. 19:59

Nos, szerintem én tudom talán a legjobban, hogy mért a HP-t választom, mint az Egri csillagokat. Mert tulajdonképpen ha olvastátok a Harry Pottert(és gondolom, hogy olvastátok), akkor tudhatjátok(láthattátok), hogy abban is nagyon sok féle olyan dolog található, mint a valós életben(tinédzserek körül történi dolgok), csak egy elvarázsolt történet köré szövődött, de ugyanúgy megtalálható benne a jó és a rossz, stb. Szóval mondhatjuk, hogy egy klasszikus mű, mert vannak benne jellegzetes vonások. És az, hogy a gyerekek egy része ezt olvassa el szívesebben, mint a Gárdonyi Géza által írt történelmi témájú könyvet, nos, azt kell mondanom, hogy valamelyik gyerek(a mai beállítottságú, aki a mának él) azért olvassa el inkább a Harry Pottert, mert jobban kedveli az ő korszakában, az ő -kb mai- életkorának megfelelő könyveket, amelyek eseménydúsak, és elragaszkodnak kicsit a valóságtól. A másik fajta gyerek pedig nem a divatot követi, és nem érdekli őt az ''éppen most divatos h*lye tinikönyv'', kicsit földhözragadt. És persze mint kb mindenhol, van köztes rész, meg olyan is, aki egyiket sem olvassa el.

Voldemort2009. február 10. 17:44

Őszintén nem tudom, hogy segíthetné, a Harry Potter, ezért mondom azt, hogy az egy szórakozató regény sorozat, és nem kötelező olvasmánynak való mű.

brtjdt2009. február 9. 21:10

Szia Voldemort!
Részben egyet kell, hogy értsek osztályfőnököddel, persze, hogy a tanulás az elsődleges. De! Az iskolában oktató-nevelő munka kell, hogy folyjon. Ez azért is fontos, mert sok család sajnos nem mutat megfelelő példát, sőt, van olyan tapasztalatom, hogy otthonában a szociális interaktusokban el nem fogadható mintát kapta a gyermek.
Az oktató-nevelő munkát pedig nagyban segítik a kötelező olvasmányok. Az abban szereplő konfliktusok megoldásai, a személyek jellemzései, a viselkedésminták...stb. Hogyan tudja ezt a tanítási-tanulási folyamatot segíteni a Harry Potter?

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom