Költészet a dalszövegírás, zene a versmegzenésítés?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

obsitos352020. szeptember 23. 16:19

Hagyom a szakemberekre

dr2012. június 13. 14:44

Nem értek egyet Önnel, hogy a zene képtelen a szerelem érzésének mindent átfogó tulajdonságait visszaadni. Éppen ellenkezőleg: úgy gondolom, hogy erre csakis a zene képes. Ön azt mondja, hogy: ehhez szavak szükségesek. Ó, nem! Éppen a szavak válnak feleslegessé, s ott, ahol hatalmuk már megszűnt, jelenik meg (...) a zene.

Pjotr Iljics Csajkovszkij

mave2009. december 31. 17:14

Határozottan igen!
Mondok is két példát: Egyrészt, a Kertész leszek című versnek gyönyörű a megzenésítése, és ha dalszövegről van szó, írok néhány fantasztikus címet:
Dinamit: A híd
Omega: Kemény játék, Fekete pillangó, A nyári éjek asszonya
Plusz a Bródy összes!

Diacica2009. október 29. 02:06

igen és igen, mindkét állításra...költészet a dalszövegírás? elég meghallgatni pár Quimby számot, mert szerintem Kiss Tibi dalszövegei felérnek egy verssel is....és zene-e a versmegzenésítés? igen, legpopulárisabb példának Ágnes Vanilla József Attila verseinek fel- és átdolgozását tudom felhozni, vagy a méltán nagy népszerűségnek örvendő csillag születikben felfedezett párost (azt hiszem Kávészünet a nevük), akik szintén versmegzenésítéssel jutottak be az elődöntőbe.

nemtudhatom2009. február 22. 17:43

Meg ugye sok ember ha ránéz mondjuk egy képre csak pacákat vagy vonalakat lát, mert nem tud átlátni ilyen dolgokat. És ha újraértelmezed a dalszövegeket, akárcsak egy verset teljesen más képet kapsz az egészről...

zsuka952009. február 22. 13:34

Én úgy gondolom, miért ne lehetne? A zene ugyanolyan művészet, mint a többi. Ebből kifolyólag a címkérdésben szereplő állításnak is igazat adok. A művészet minden mást elfelejtettet, ha jó.

deskpro2009. február 18. 23:10

...mindemellett nagyon fontos az előadó. A legjobb szöveget, zenét agyoncsaphatja, akiben semmi szuggesztivitás nincs, aki nem hat.

nemtudhatom2009. február 18. 21:24

Az az igazság, hogy addig, amíg nem igazán tudtam angolul és mégis egy angol nyelvű zenekar volt a kedvencem, nem igazán tudtam összefonni ezeket a dolgokat, csak hangzás alapján, De szerintem az igazi jó és élvezhető zene alapja az, hogy először egy vers vagy egy dalszöveg legyen megírva és abban az érzés, vagy az eszme...

pLaca2009. február 16. 02:49

Én azt gondolom, hogy igen, mind a kettő. Persze itt is, ott is létezik ''ponyva''. Ráadásul, a legtöbb embernek előbb van kedvenc zenekara, mint írója, költője, tehát nagyon sok gondolatot, érzelmet továbbít és véltat ki.