Függőség

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

obsitos2023. május 11. 23:27

független vagyok

obsitos2023. január 22. 11:49

Önálló vagyok, senkitől sem függöm

obsitos2023. január 22. 11:49

pl. az akasztófa

obsitos352020. szeptember 30. 19:40

A független ember is függ valakitől

obsitos352020. szeptember 30. 19:40

Legnagyobb függőség a házasság

obsitos35 2020. szeptember 22. 16:25

sok minden van.
mindegyikről lelehet szokni
Csak az akasztófa végleges

vanekur2014. február 9. 20:05

édesség

arnyeknelkul2013. október 30. 10:55

köszi, hogy reagáltál és csak most írok vissza, ezért ne haragudj...felépülőnek tartom magam, tisztább előttem, miért is használtam drogokat, csak szeretnék olyan státuszban lenni, hogy már pszichiátriai gyógyszereket se kelljen szednem...egyre jobban érzem, hogy megváltozott identitásom és hozzáállásom, ehhez a függőség témához... :D

Halleluja2013. október 8. 17:11

Szia arnyeknelkul. Mivel több korábbi hozzászólásodban tettél arra utaló megjegyzést, szerhasználó vagy, illik reagálni. Egyértelműen azt azonban nem árultad el mit használsz, mióta, ezért kérlek vedd figyelembe (tudtommal) itt senki nem pszichoterapeuta..., addiktológus..., senkinek nincs hivatalosan joga, képesítése ahhoz, hogy problémáddal foglalkozzon.
Ha kezelés alatt állsz, tarsd be a szakember által javasoltakat, ha nem, keress szakembert! A háziorvosod is tud ebben segíteni.
Oszd meg hozzátartozóiddal, barátaiddal is problémádat! Minden bizonnyal segítségedre lesznek, támogatni fognak.

Az olvasás sokat tud segíteni, de csak akkor, ha a korodnak, betegségednek (ha van) megfelelő témáju könyveket olvasol.

Azt pedig külön hangsúlyoznám, a kábítószer használat is bűntethetővé vált, ezért kerüld annak társaságát!
Feltételezem ezt is tudod!
Nemet is lehet, tudni kell mondani.

arnyeknelkul2013. október 8. 06:17

nekem azt irták, hogy felhasználó vagyok...ez egyenlő avval, hogy árt, ha mégegyszer használom...ez az igazi függőség, avagy betegség. evvel szembe kell tudni nézni!

Halleluja2013. október 2. 18:19

Zozika szakember által megállapított szenvedélybetegséged van?

Vannak akiknek semmi panaszt nem okoz kedvtelésük.  :)

A következő cikkben (forrás: www.life.hu) alkohol, és drog függőségek jeleiről írnak. Olvasd el ezt is!  :)

''A függőség húsz titkos jele

Ez a cikk 2 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem is olyan egyszerű felismerni, ha valamelyik családtagunk vagy barátunk alkohol- vagy drogfüggő. A sztereotípiákkal ellentétben a legtöbb függő igen jól képes titkolni szenvedélyét, mivel a szégyen, a zavar és a következményektől való félelem igen erős motivációt jelent. Számos esetben a függő személy nem is akarja elismerni függőségét.

Sajnos sokszor nem derül fény a függőségre a tragédia, például egy ittas vezetés miatti baleset vagy egy túladagolás bekövetkeztéig. Ha ismerjük a függőség titkos jeleit, nem hibáztathatjuk magunkat, hogy miért nem vettük észre: valami baj van.

1. Elszabaduló fogyasztás

Idővel kialakul az alkohollal és a kábítószerrel szembeni tolerancia, így az érintettek egyre gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben fogyasztják a szert. A gyógyszerfüggők pedig egyre változatosabb kifogásokat találnak ki és képesek akár több orvost is felkeresni a receptekért.

2. Bújócska a ház körül

Az alkoholproblémával küszködők jelentős része dugdossa az üvegeket, ugyanígy a gyógyszerfüggők és a kábítószerfüggők is szeretik elrejteni a tablettákat és porokat. Ha valaki furcsán felháborodik, hogy be merészeltünk hatolni egy adott területre vagy szobába, jó eséllyel titkol valamit.

3. Titokzatos eltűnések

A függőségben szenvedőknek több pénzre van szükségük, így ha rendszeresen eltünedezik pénz vagy egy-egy érték, például egy fényképező vagy ékszer, elkezdhetünk gyanakodni. A függőknél egy idő után eltűnik a bűntudat és a lelkifurdalás és bármit eladnának, aminek az árából gyógyszert vagy kábítószert vehetnek.

4. Alapozás egyedül

Az alkoholisták gyakran már azelőtt isznak otthon, hogy találkoznának a barátaikkal, így úgy tűnik, nem isznak többet, mint a többiek. Ennek oka az, hogy nem szeretnének kitűnni a tömegből, viszont a tolerancia miatt jóval több alkoholra van szükségük.

5. Trükkök és manipulációk

Az alkoholisták legtöbbször keveset isznak társaságban, de előtte és utána belehúznak. A drogokkal kísérletező fiatalok gyakran mondják azt, hogy valamilyen könnyű drogot fogyasztanak, miközben kemény droggal próbálkoznak. A függők kiválóan manipulálják családtagjaikat azzal, hogy mást mondanak az egyiknek, mint a másiknak, gyakran féligazságok formájában.

6. Pénzzavar

A kábítószerek nagyon sokba kerülnek, ugyanez igaz a heti négyszeri bulizásra is. Ha családtagunk nem is nyitja fel a számlákat tartalmazó leveleket vagy hirtelen elkezdi a dolgait internetes aukciós oldalakon árulni, holott ez korábban nem volt szokása, legyünk résen. A kokain vagy speed hatására a függő költekezni kezdhet, míg az alkohol szerencsejátékra buzdíthat. Az is gyanús, ha valaki folyton kölcsönkér vagy engedély nélkül használja családtagja hitelkártyáját.

7. Tiszta víz

A vodka azért lett az alkoholisták kedvence, mert színtelen, továbbá úgy adható üdítőkhöz és gyümölcsléhez, hogy nem változtatja meg annak színét vagy szagát. Gyanús, ha valakinek hirtelen a vodka lesz a kedvenc itala, de leleplezheti a függőt az is, ha megkóstoljuk az illető kávéját vagy üdítőjét.

8. Megbízhatatlanság

A függőségben szenvedők egy idő után elkezdenek megfeledkezni a megbeszélt találkozókról, a fontos eseményekről, például egy születésnapi ünnepségről, továbbá elkésnek a munkából vagy iskolából. A függőség elrejtése is időigényes: nemcsak a szert kell beszerezni, de el is kell rejteni az árulkodó jeleket.

9. Beszűkült világ

A függőség súlyosbodásával általában elveszik az érdeklődés a korábban örömöt jelentő tevékenységek és hobbik iránt. Ha valakit már nem érdekel a sport vagy a barátokkal való együttlét, általában annak a jele, hogy valami nincs rendben. Esetleg érezhetjük azt, hogy az illető már nem önmaga. A függőknek gyakran ok nélkül átalakul a napirendje is, hogy kitérjenek a családtagok, barátok és kollégák útjából.

10. Varázsüvegek

Ha úgy tűnik, hogy egy italosüveg sohasem fogy ki, kóstoljunk bele: az alkoholisták gyakran vízzel pótolják az elfogyasztott mennyiséget. Sokan emellett a kuka mélyére rejtik az üres üvegeket, hogy a szomszédok ne szólják meg őket.

11. Fogyás

A metamfetamin, a kokain és más stimulánsok hatására a szerhasználók úgy érzik, akármeddig elvannak evés nélkül, néhányuknál az étvágy is megszűnik. Ennek eredménye természetesen a gyors fogyás, ezt azonban gyakran nem tartják aggasztónak, mivel társadalmunkban a súlyvesztésre pozitív dologként tekintenek.

12. Tisztaságmánia

Ha valaki folyton rágózik vagy cukorkát szopogat, lehet hogy az alkoholszagot próbálja elrejteni. Ugyanez igaz a túlzott szájvíz- és kézkrémhasználatra is. A szárítógépbe való illatosító kendőket pedig arra használhatják, hogy elrejtsék a ruhák füstszagát. A gyorsan fogyó szemcseppel a vörös szemeket próbálják leplezni.

13. Állandó fürdőszobalátogatás

A gyógyszerfüggők egy idő után nem restek mások fürdőszobájában is gyógyszerek után kutakodni, így túl gyakran mennek ki a mosdóba, a szekrénynyitogatás zaját pedig a víz csobogásávsal próbálják meg elfedni.

14. Hangulati zavarok

Aki élt már együtt függővel, valószínűleg azt mondja, olyan volt, mintha egy érzelmi hullámvasúton ülne. A függőségben szenvedők hangulata akár percek alatt alakulhat át nyugodtból agresszívbe, gyakran különösebb magyarázat nélkül. Ha valaki például túl sok füvet szív, úgy tűnhet, hogy nagyon laza és le van lassulva, a valóságban azonban károsodott a gondolkodása és képtelen józan ésszel döntéseket hozni vagy azokhoz tartani magát.

15. Álomkór

Az alkohol és számos gyógyszer, valamint kábítószer nyugtató hatású, így az ellazulás mellett rendkívül mély alváshoz is vezethet. Ha valaki indokolatlanul elalszik napközben és nehezen ébred, figyeljünk oda rá. A túlzott alvás emellett a serkentőszerek túladagolása után is bekövetkezhet, ilyenkor az illető rendszerint óriási étvággyal ébred.

16. Végtelen fájdalom

A vényköteles gyógyszerek manapság a leggyakoribb függőséget okozó szerek közé tartoznak, a függők pedig gyakran panaszkodnak különböző fájdalmakra, hogy hozzájussanak a gyógyszerhez. A leggyakoribb ilyen ''panasz'' a hátfájdalom, mivel az nehezen ellenőrizhető és könnyebben hihető. Sok gyógyszerfüggő több orvost is felkeres vagy arra panaszkodik, hogy egyes szerek nem hatnak. Az is gyanús, ha valaki azt állítja, fájdalmát csak kábító hatású szer tudja enyhíteni.

17. Betegség ok nélkül

A függőségben szenvedők gyakran jelentenek beteget, hogy ne kelljen munkába menniük, általában valamilyen gyomorrontásra, fejfájásra, hasmenésre vagy arra panaszkodnak, hogy ''kiment a derekuk''. Megvonási tünetként jelentkezhet fáradákonyság, erőtlenség és lehangoltság is. Ha megkérdőjelezzük tüneteiket, az érintettek gyakran ingerlékennyé és dühössé válnak.

18. Paranoia és pánikrohamok

A paranoia bárkinél előfordulhat, aki füvet szívott, de számos más szer és az alkohol hatására is kialakulhat. A pánikrohamokért főleg a stimulánsok felelősek. A függőség hatására akár a személyiség is megváltozhat, az alkoholistákban és kábítószerfüggőkben kialakulhat szociális szorongás és megpróbálják elkerülni a nagyobb társaságot.

19. Mese habbal

Aki drámaian bizonygatja, hogy nem iszik, valószínűleg alkoholproblémával küszködik. A függőség hatására romlik a memória és akár ki is törlődhetnek emlékek, az ezek helyén támadt űrt pedig kitalált történetekkel töltik ki. A gyógyszerfüggők még arra is képesek, hogy egy gyermeket vagy idős családtagot vigyenek el az orvoshoz és azt állítsák, nekik van szükségük a fájdalomcsillapítóra.

20. Mások hibáztatása

Az alkoholisták és szerfüggők általában másokat tesznek felelőssé állapotuk miatt, mindig más a hibás. Ennek hatására a békés családi élet háborús övezetté változhat, de a konfliktusokért mindig valaki mást okolnak.''

Halleluja2013. szeptember 30. 21:02

Remek! A droglobbi máris beindult.

A kábítószer fogyasztás büntetésének bevezetése óta elárasztották a netet a marihuána áldásos hatásáról szóló cikkek, weboldalak. Ha nem vagy elég figyelmes, nincs kellő tapasztalatod, könnyen olyan világban találhatod magad, ami közel sem az, aminek látszik.

A kender Magyarországon is termesztett haszonnövény volt néhány évtizede. Valamiért mégiscsak eltűnt.
Szeretsz kapálni?

arnyeknelkul2013. szeptember 30. 18:16

előttem szólóval egyet tudok érteni...én egy függő vagyok és pont ilyen hozzászólások illetve a hozzá kapcsolódó más jellegű dolgok érdekelnének, mert indítottam a fórumot...tapasztalatcsere, vagy más segítség miatt: u.i: Anonim Narcotic mentor szeretnék lenni, de még néha aktív például ma füveztem

vanekur2013. szeptember 25. 13:37

A kábitószer azoknak való,akik nem birják a valóságot.A valóság azoknak való,akik nem birják a kábitószert.

dreamfinite2013. szeptember 24. 11:05

''Tudomást se végy a hülye drogról...igen úgy menni fog''

vanekur2013. szeptember 22. 17:25

'Én mint az ügyvéded,azt javaslom...'

vanekur2013. szeptember 22. 17:22

Irvine Welsh: Trainspoting,P o r n

j

Dipoo222013. szeptember 22. 10:12

akkor ajánlom még a Csodás álmok jönnek című filmet! nekem N.O.1

Törölt tag2013. szeptember 22. 09:35

Törölt hozzászólás.

Dipoo222013. szeptember 20. 22:37

Rekviem egy álomért című film ami igazán bemutatja a drogot és a függőséget!